werkplaatsWat is herstel?
Bij de term herstel gaat het over het herstellen na een periode van psychisch ziek zijn. Als persoon heb je dan een psychische kwetsbaarheid. Tijdens het herstel gaat het om het herwinnen van een betekenisvol en zinvol leven ondanks de beperkingen die je in het leven ervaart. Je kunt het vergelijken met een reis, met ups en downs. Deze reis maak je samen met mensen die jou hierin kunnen ondersteunen. Het gaat om zaken die voor iedereen belangrijk zijn zoals autonomie en een reden hebben om uit je bed te komen. Herstellen gaat om het gevoel krijgen dat je in staat bent keuzes voor jezelf te maken en je veilig en vertrouwd te voelen. Herstel is voor ieder persoon een uniek proces, met verschillende uitkomsten. Een proces dat je grotendeels zelf moet doen, maar niet alleen.

Wat is een Herstelwerkplaats?
Herstelwerkplaatsen worden gerund door mensen die zelf ook ervaring hebben met psychische kwetsbaarheid. In de herstelwerkplaats is er voor plek mensen in dezelfde situatie of die in een soortgelijke situatie hebben gezeten, maar ook hun naasten. Via de herstelwerkplaatsen kunnen mensen elkaar ontmoeten, een cursus volgen, informatie verkrijgen of een herstelverhaal delen. Periodes van onzekerheid, woede, angst, gemis van vertrouwen en wanhoop spelen ook bij anderen op de herstelwerkplaats en daarmee kan je elkaar helpen.
Het doel van de herstelwerkplaatsen is het maken van een verbinding tussen alle ontwikkelingen binnen de betrokken organisaties op het gebied van herstel, empowerment en de ervaringsdeskundigheid voor en door (ex-)cliënten en hun omgeving. Herstelwerkplaatsen richten zich zowel op het herstel van functioneren als op het herstel van identiteit en zingeving.

Locaties
Bekijk hier de locaties, openingstijden en aanbod van de verschillende herstelwerkplaatsen van GGZ NHN.
U kunt terecht bij de Herstelwerkplaats voor al uw vragen op gebied van herstel. Dit mag op afspraak, met één van onze ervaringsdeskundigen, maar loop ook gerust zonder afspraak bij ons binnen!
Er zijn Herstelwerkplaatsen in Den Helder, Enkhuizen, Heiloo, Hoorn, Medemblik en Schagen.