Expositie: ‘Together’ bij Onopgemerkte Schatten

Concept Store - Geplaatst op 16 november
Naar overzicht

Expositie: ‘Together’ bij Concept Store Onopgemerkte Schatten

Van 26 november t/m 28 januari is de expositie ‘Together’ te zien bij Onopgemerkte Schatten. In deze expositie zijn, zoals de titel al zegt, allerlei kunstwerken met als thema ‘’Samen’ tentoongesteld. Tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, sieraden en fotografie: iedere kunstenaar heeft het thema binnen zijn eigen discipline op geheel eigen wijze uitgewerkt. Als gastexposanten exposeren: Talitha Schiffer, Suzanne Kruisdijk, Iris Nijenhuis en Debby Marchena. De opening van de expositie vindt plaatst op zondag 26 november om 14.00 uur

Onopgemerkte Schatten is onderdeel van leerwerkbedrijf De Baanbreker. Kunstenaars met een GGZ achtergrond hebben via De Baanbreker een vaste werkplaats, winkel en expositieruimte. Tijdens deze wintermaanden is Onopgemerkte Schatten omgetoverd tot een heuse Concept Store. Een eigentijdse mix van (toegepaste) kunst met de meest leuke en hippe cadeautjes, eigentijdse meubels, houten gadgets, handgemaakte kussens, prachtige plaids, schattige knuffels en kleurrijk keramiek. Alles gemaakt binnen de projecten van de Baanbreker. Op de 1e etage is een cadeaukamer die steeds verassend anders ingericht is met een wisselend thema.

De kunstenaars die deze periode exposeren zijn: Remco Sterk, Nina Renes Kale, Bert van Baar, Larissa Böhm, Marcel de Jong, Marjo Moerman, Piet Buijsman, Tineke Sminia, Nico van den Haak, Maya Moonsheep Art, Chris Dierdorp, Marian Hoogerheide, Eva Paulik en Betty Vlaar.

Kunst die aangeraakt wil worden Artitect Talitha Schiffer brengt tijdens deze expositie haar kunstconcept ‘PARTS’, kunst die je bezig hout! Deze bijzonder flexibele houten objecten zijn speciaal ontwikkeld om de creativiteit te prikkelen. Volgens Schiffer heeft ieder mens een enorm creatief potentieel welke zij door middel van haar PARTS concept aanspreekt. Elk kunstwerk bestaat uit verschillende onderdelen die samen een passend geheel vormen. Deze PARTS zijn speels te veranderen kunstobjecten, je kunt er steeds weer andere composities mee maken: een doorlopend creatief proces. ‘Speel, kijk en verander zoveel je wilt’ is de boodschap. Tijdens deze expositie zullen er verschillende uitvoeringen van PARTS getoond worden, voor binnen en buiten, groot en klein. En natuurlijk kan er ook in de winkel gespeeld en gecreëerd worden. Tijdens de opening zal Schiffer een korte demonstratie geven hoe met PARTS gewerkt kan worden. De kunstwerken zijn handgemaakt van gerecycled of lokaal geproduceerd hout dus duurzaam. Er zijn verschillende patronen, elk met zijn eigen schoonheid en mogelijkheden.

Collages van gerecycled papier Suzanne Kruisdijk werkt vooral tweedimensionaal. Ze combineert bij voorkeur verschillende technieken, ‘Juist dat zorgt voor verassende resultaten’, vindt ze. De natuur is haar inspiratiebron. Milieu en duurzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol. Ik geloof in recyclen en werk zoveel mogelijk met organische en/of herbruikbare materialen en verfstoffen op waterbasis. Ik hoop daarmee ook anderen weer te inspireren om anders naar de natuur en het milieu te kijken.’ In deze expositie laat zij haar serie dierenportretten zien. Die maakt ze met eindeloos geduld van talloze kleine stukjes gerecycled papier uit oude tijdschriften, kranten en boeken. Al deze kleine losse snippertjes vormen tesamen een nieuw beeld. Als ze na urenlang werken tevreden is over het eindresultaat wordt er een giclee print in kleine oplage van gemaakt. ‘De collages die ik maak, zijn de basis voor de prints en fungeren als het ouderwetse fotonegatief’. Tijdens deze Expositie zijn zowel originelen als giclee prints te zien.

Sieraden van puzzelstukjes Iris Nijenhuis is een Amsterdamse ontwerpster met een passie voor lasersnijden en een brede interesse in experimentele vormen en structuren. In 2011 studeerde ze af aan het Amsterdam Fashion Institute met een collectie stoffen en unieke stukken die voortkwamen uit een breed onderzoek naar het gebruik van innovatieve technieken. Door te experimenteren met lasersnijden, gebruikte ze een techniek waarbij het weefsel wordt gesneden in kleine puzzelstukjes die de basis vormen van haar ontwerpproces. Door de puzzelstukjes handmatig met elkaar te verbinden, worden inspirerende vormen en structuren gecreëerd. Zo ontwikkelde Iris haar sieraden puzzelcollectie. Kunstleder wordt met laser gesneden, vervolgens gewassen en gedroogd en zij puzzelt het stuk voor stuk samen in prachtige eigentijdse kettingen, oorbellen en armbanden.

Mensfiguren van ijzerdraad ‘Mijn ijzerdraad mensjes lijken altijd contact te maken met anderen en de omgeving, dus ze passen perfect bij het thema Together’ aldus kunstenares Debby Marchena. Zij werkt met allerlei materialen: van houtsnedes tot iPad, van hout tot keramiek en van ijzerdraad tot lichtprojecties. ‘Ik ben een omnivoor wat kunst betreft, vind alles interessant en pas toe wat ik kan gebruiken.’ De beelden die ze bij Onopgemerkte Schatten exposeert zijn van ijzerdraad, lichtprojecties en schaduwen. De ijzerdraad figuren stralen een ontroerende menselijkheid uit. In de dunne lijnen weet Debby subliem karakters weer te geven en uit te stralen.
Openingstijden Woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, Zondag van 13.30 – 17.00uur. Onopgemerkte Schatten Venedie 6 | 1601 HB Enkhuizen | 0228-324574 | www.onopgemerkteschatten.nl