Expositie: ‘Transition’ bij Onopgemerkte Schatten

Concept Store - Geplaatst op 23 augustus
Naar overzicht

 

Van 10 september t/m 19 november is de expositie ‘Transition’ te zien bij kunstwinkel Onopgemerkte Schatten (Kunst en Kitsch). Voor deze expositie hebben verschillende kunstenaars zich verdiept in het thema Transition, oftewel transformatie. Schilderijen, keramiek, tekeningen en fotografie: iedere kunstenaar heeft het thema binnen zijn eigen discipline op geheel eigen wijze geïnterpreteerd. Dit zorgt dan ook voor een inspirerende en eigenzinnige tentoonstelling. Als gastexposanten exposeren: Désirée Krijger-Vanetie, Marion Köhler en Caroline Laurense. De opening van de expositie vindt plaatst op zondag 10 september om 14.00 uur.

Onopgemerkte Schatten is onderdeel van leerwerkbedrijf De Baanbreker. Kunstenaars met een GGZ achtergrond hebben via De Baanbreker een vaste werkplaats, winkel en expositieruimte. In de winkel worden naast kunst ook eigentijdse meubels, handgemaakte kussens, dekens, knuffels en leuke cadeauartikelen verkocht. Alles gemaakt binnen de projecten van de Baanbreker. Ook kitsch, antiek en curiosa vindt u terug in de winkel die sfeervol is ingericht zoals het bij u thuis ook zou kunnen. De sfeerkamer op de 1e etage is deze periode gedecoreerd in het thema ‘Female affairs’.

De kunstenaars die exposeren zijn: Marian Hoogerheide, Eva Paulik, Marcel de Jong, Daan Boezaard, Eric Stavenuiter, Irene Kwak, Chris Dierdorp, Trudy Quakernaat, Nico van den Haak, Piet Buijsman, Anke Ivonne Spee en Corry Jorritsma.

 

“Into the wild” Désirée Krijger begon 22 jaar geleden met aquarelleren. ‘ Na verscheidene cursussen werd deze hobby een enorme passie! Het schilderen is voor mij als ademen en moet er niet aan denken niet te kunnen schilderen’ aldus Désirée. Sinds een aantal jaren schildert zij ook met acrylverf. De verscheidenheid in het schilderen spreekt haar aan en markeert bepaalde creatieve periodes. In deze tentoonstelling exposeert zij een serie schilderijen geïnspireerd op de film “Into the wild”. De film verteld het waargebeurde verhaal van Chris McCandlles, een 24 jarige slimme student die zich wat afzet tegen zijn ouders, vooral tegen zijn vader en de maatschappij met al zijn regels en prestatiedrang. Hij gaat dan ook op reis om dat los te laten en zichzelf te vinden. Aldus trekt hij de wildernis van Alaska in, met niet meer dan een geweer en een pond rijst. Vier maanden later wordt hij dood gevonden in de ‘Magic Bus’. Désirée werd enorm geraakt door het verhaal en besloot er een schilderij van te maken. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een serie.

 

The Farmer’s Wife In 2008 heeft Marion Köhler de ambachtelijke opleiding tot keramist bij de SBB Gouda afgerond. Vele cursussen en bijscholingen later heeft zij haar eigen keramiekstudio aan huis opgestart. Marion vertelt over zichzelf: “Het liefst werk ik aan de draaischijf. Het gros van mijn werk is dan ook gebruiksgoed voor keuken, tafel en tuin, maar altijd wel met een eigen vormentaal. Een paar jaar terug heb ik de zoutstook ontdekt. Heel af en toe maak ik ook een uitstapje naar figuratief werk, zoals speciaal voor deze tentoonstelling met het thema transformatie. In mijn beleving beeldt niets dit proces mooier uit dan de vele kleine en mooie zaaddozen van inheemse en exotische planten: een voortdurende cyclus van veranderende verschijningsvormen van één plant. Op het eerste oog lijken de zaaddozen klein en onopvallend, maar van dichterbij bekeken zie je hoe mooi en vaak ook ingenieus ze zijn gebouwd. Dat vind ik buitengewoon fascinerend“

 

Recycled-Jewels  Caroline Laurense maakt al ruim 4 jaar unieke sieraden. Zij werkt met vintage materialen zoals oude broches, oorbellen, manchetknopen, sleutels en kettingen. Vooral oude sieraden met gebruikssporen hebben haar voorkeur. Ze hebben een “geschiedenis”: iemand heeft ze ooit met liefde gedragen. Deze bestaande objecten en materialen transformeert Caroline via een assemblage techniek tot mooie eigentijdse sieraden die gezien mogen worden. Het verzamelen van materiaal voor haar werk is een zoektocht op zich, daar voor struint zij kringloopwinkels en vlooienmarkten af in Nederland, België, Frankrijk en Engeland. Caroline werkt ook in opdracht, vaak met sieraden van dierbaren.

Openingstijden Woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, Zondag van 13.30 – 17.00uur. Onopgemerkte Schatten, Kunst en Kitsch Venedie 6 | 1601 HB Enkhuizen | 0228-324574 | www.onopgemerkteschatten.nl