Tips en Inspiratie om thuis bezig te zijn

Algemeen - Geplaatst op 25 maart
Naar overzicht

Veel mensen zijn momenteel aan huis gekluisterd door de maatregelen m.b.t. tot het Corona virus en niet in staat om zich bezig te houden met hun normale activiteiten buiten de deur. We hebben hieronder een lijst met tips en inspiratie gemaakt om deze periode thuis een beetje aangenamer voor jullie te maken. We zullen de lijst de komende periode regelmatig aanvullen. Heb je leuke of nuttige suggesties voor deze lijst? Laat het ons weten via de mail!

Praktisch:

GGZ NHN heeft diverse online zelfhulpmodules die voor iedereen gratis toegankelijk zijn, zoals:
– Gezond eten
– Beter slapen
– Minder piekeren
– Pak je somberheid aan
– Betrokken omgeving
– Je probleem in kaart
– Dankbaarheid
Klik hier om het aanbod te bekijken.

Het is normaal om af en toe te denken aan het coronavirus. Maar soms kun je je gedachten niet meer stoppen. Dat heet piekerenDownload de piekerkaart

Gezonde en lekkere maaltijden voor een schappelijke prijs op maandag en woensdag bezorgd door de Baanbreker. Klik hier voor meer informatie.

Wist je dat je online ook legpuzzels kunt maken? Heel veel verschillende soorten en gratis legpuzzels vind je op Jigsaw 

Luisterbieb: 75 luisterboeken ook te beluisteren voor wie geen lid is van de (online) bibliotheek! De Online Bibliotheek heeft een geweldige actie bedacht nu hun filialen gedwongen gesloten zijn: de audioboeken in de Luisterbieb app zijn gratis te beluisteren. Download de app (ook gratis) en kies de titels uit die je interessant vindt. Kijk hier voor meer informatie.

Zelf maken: kruiden olie of kruiden azijn maken? Zo doe je dat: klik hier voor de uitleg. Kruidenolie geeft je gerechten wat extra smaak en is erg lekker als dressing op salades of brood. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om zelf te maken!

Op de website van het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) zijn zo’n 300 documentaires gratis te bekijken. Kijk hier voor het overzicht van de documentaires.

Natuur:

Het YouTube kanaal van Dierenpark Amersfoort is de moeite van het bekijken waard. Hier vind je video’s van de dieren in de dierentuin. Ze hebben ook livestreams waar je live naar de olifanten in het verblijf kan kijken!

De Bloemententoonstelling Keukenhof kan dit jaar niet in werkelijkheid haar deuren openen door de corona maatregelen. Maar onder het motto: ‘Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou!’ kan het park vanaf nu wel hier virtueel bezocht worden.

Na een heldere dag sterrenkijken! Kijk ’s avonds eens naar de lucht, misschien herken je wel een dierenriem. Niet zo’n sterrenkenner? Er zijn heel wat appjes die je een handje helpen.

Maak een mooie wandeling of een fietstochtje in de buitenlucht. Als je met iemand anders wandelt of fietst: denk dan aan de 1,5 m afstand houden!

Lees hier de eerste hoofdstukken van het boek ‘Til mij op met duizend vogels’ van Sander Kooistra. Met prachtige vogeltekeningen, geïllustreerd door Jos Zwarts.

Kunst liefhebbers:

Het van Gogh museum is dan nu wel gesloten, maar zij brengen Vincent van Gogh naar je toe. Op deze pagina vind je tips voor jong en oud, er is voor ieder wat wils! Of je nu op zoek bent naar manieren om spelenderwijs iets te leren, of benieuwd bent naar het verhaal achter de kunstwerken van Van Gogh: er valt online heel veel te ontdekken.

Online museum bezoek: Ondanks dat musea op dit moment dicht zijn, kun je ze nog steeds bezoeken, gewoon via de computer. Onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, het Westfries Museum in Hoorn en het Guggenheim museum in New York. Hier geven ze virtuele rondleidingen en kun je nu ook meesterwerken gewoon vanuit je eigen huis bekijken, mét uitleg. Kijk hier voor meer informatie.

Kunst quiz: Van alle kunstenaars in de wereld valt slechts een klein deel op in populariteit. Is het de kwaliteit van het werk dat een naam vestigt, of is het de reputatie van de kunstenaar? Als je de naam van de kunstenaar of het schilderij niet kent, kun je dan nog steeds de briljantheid herkennen? Wat beschouwt je als een meesterwerk? Over de tien meesterwerken in deze quiz hoef je waarschijnlijk niet na te denken. Maar herken je ze ook aan de hand van een fragment? Doe hier de kunst quiz!

Instagram is sowieso een inspiratiebron voor creatieve mensen, maar momenteel zijn er allerlei leuke challenges om aan mee te doen of te volgen zoals: @tussenkunstenquarantaine , @thuismuseum , @thejungalow

Juist nu we bijna alles online doen, is schrijven en tekenen extra leuk. Lees hier je hoe je zelf een gratitude of natuur journal maakt.

Doe mee met het Groninger museum! Zij nodigen je uit om mee te doen met leuke doe-drachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week krijg je van hen een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen. Kijk hier voor meer informatie.

Knutselen:

Wil je graag originele, zelfgemaakte kaartjes versturen? Of ben je toe aan een nieuwe hobby? Dan is handlettering misschien iets voor jou. In plaats van gewoon tekst te schrijven, teken je de letters op een kaartje. Leuk om te doen! Bovendien is handlettering heel ontspannend, want je bent zo geconcentreerd bezig met tekenen, dat je geen tijd hebt om aan andere dingen te denken. Reden te meer dus om het een keertje te proberen! Klik hier voor de uitleg.

Leuke cactusjes om zelf te haken: Ze hebben geen zon of water nodig en prikken niet, ideaal dus als je geen groene vingers hebt. Bovendien kun je deze schattige cactusjes helemaal zelf haken. Kijk hier voor de uitleg en het patroon.

Een ontspannende, leuke bezigheid: origami! Kijk hier hoe je een vogel en een bootje vouwt!

Om mee te doen:

Alhoewel onze winkel momenteel gesloten is hebben we de etalage van onze kringloopwinkel vandaag omgetoverd tot een beren etalage. Waarschijnlijk heb je al wel gehoord van het landelijke initiatief Berenjacht. Kinderen en volwassenen kunnen tijdens een wandeling op zoek gaan naar knuffelberen die mensen voor het raam hebben gezet.
Wij hebben hier een leuke win actie op bedacht.
Tel het aantal knuffelberen in de etalage van onze kringloopwinkel en maak kans op leuke prijzen: een handgemaakte knuffel naar keuze gemaakt door de Juffies of een waardebon van € 10,- van onze kringloopwinkel. Hoe kun je meedoen: like de Facebook pagina van de Baanbreker en email het aantal beren dat jij geteld hebt met je naam naar info@baanbrekerenkhuizen.nl Op 30 april verloten wij tussen de goede antwoorden 3 prijzen!
Natuurlijk is het bij het tellen belangrijk om de maatregelen van het RIVM in acht te houden. Hou nog steeds 1,5 meter afstand en wandel waar niet teveel mensen zijn.

Vanaf maandag 30 maart kun je drie keer per week je dag beginnen met Flow. Samen met mindfulness trainer Karin Hoens start Flow magazine op maandag, woensdag en vrijdag een serie online bijeenkomsten via Zoom. Over alles wat er op ons afkomt deze tijd. Over angst en stress, over verlies aan controle, over oog houden voor de mooie dingen en hoe je voor jezelf kunt zorgen en meer. Meedoen is gratis en je kunt zo veel of zo weinig mogelijk sessies volgen als je wilt – je hoeft ze dus niet allemaal te volgen om er iets aan te hebben. Kijk hier voor meer informatie.