Veiling Anton Pieck Ets

Algemeen - Geplaatst op 6 mei
Naar overzicht

De Baanbreker veilt bijzondere ets van Anton Pieck via Facebook in het weekend van 6 tot 9 mei. De volledige opbrengst van de veiling komt ten goede aan de organisatie, die niet kan bestaan zonder giften en donaties.

Begin maart deed De Baanbreker een bijzondere vondst tussen gedoneerde spulletjes: een ets van Anton Pieck. Na een bezoek aan de taxatie dag in het Zuiderzeemuseum kwam vrijwilligster Sandra Fields, die alles betreft de ets heeft uitgezocht, tot de ontdekking dat het een ‘echte’ Anton Pieck betrof. Inmiddels heeft De Baanbreker contact gehad met Veilinghuis De Zwaan in Amsterdam, zij hebben nogmaals bevestigd dat dit een origineel is en zij schatten de waarde op €200,-. De Baanbreker heeft besloten om de ets in eigen beheer te gaan veilen.

De Baanbreker is een organisatie voor mensen met beperkingen. Binnen de organisatie wordt op verschillende projecten eigentijdse dagbesteding en leerwerktrajecten geboden voor uiteenlopende doelgroepen. Veel van de projecten van De Baanbreker kunnen niet bestaan zonder hulp en donaties van derden. In deze tijden van bezuinigingen doet de organisatie er alles aan om het hoofd boven water te houden. Dat is dan ook de reden dat er gekozen is voor het zelf veilen van de ets. Op deze manier betalen wij geen provisie of kosten en gaat de volledige opbrengst daadwerkelijk naar de organisatie.

Over de ets
Anton Pieck (1895-1987) tekende vaak sprookjesachtige illustraties, met een nostalgisch karakter. Vanaf 1912 is Pieck vooral bezig met grafische technieken als houtsneden, etsen, gravures en litho’s. De Ets die De Baanbreker gevonden heeft is vrij klein, namelijk 15 x 9 cm (incl. lijst 36×26 cm). De Ets dateert uit ca 1915 heeft het Anton Pieck museum bevestigd. In deze periode ondertekende Pieck zijn werken met A.F. Pieck, dit zijn dezelfde initialen als zijn oom, die op die manier zijn schilderwerk signeerde. Om deze reden tekent Pieck zijn werken na 1919 met A. Pieck of Anton Pieck voluit. Ook bevestigd het museum dat de ets in een kleine oplage van +/- 70 stuks is gedrukt door Anton Pieck zelf. De ets is ooit verkocht door een van de betere kunstwinkels: H. Bos Plaat en Kunsthandel uit Den Haag. Op de ets een gracht uit Amsterdam afgebeeld.

Wil je de ets bekijken? Hij staat ter bezichtiging in de vitrinekast van de kringloopwinkel van de organisatie. Adres: Kringloopwinkel ’t Zoldertje, Harpstraat 3 in Enkhuizen. Openingstijden van de winkel: ma 13.00 – 17.00 uur en di t/m za 10.00 – 17.00 uur.

De ets zal via de Facebookpagina van de organisatie geveild worden. Deze pagina kan je vinden op: https://www.facebook.com/DeBaanbreker . De veiling gaat open op vrijdag 6 mei om 17.00 uur en zal sluiten op maandagochtend 9 mei om 09.00 uur. Het startbod zal €100,- bedragen en de biedingen moeten per bod verhoogd worden met €10,-. Een bod doen kan door een reactie te plaatsen onder het Facebookbericht. De Baanbreker hoopt op gulle bieders. Maandag 9 mei zal om 09.00 uur de veiling sluiten en de koper bekend gemaakt worden.