Vrijwilligerswerk als zingeving

Algemeen - Geplaatst op 19 mei
Naar overzicht

Bij de Baanbreker wordt op bijna alle projecten en activiteiten ondersteunend gewerkt door vrijwilligers. De persoonlijke drijfveren en aanleiding om vrijwilligers werk te gaan doen is voor een ieder verschillend. Maar over één ding is iedereen het eens: het is een zinvolle en zingevende activiteit! Hieronder een aantal van onze vrijwilligers aan het woord over hun motivatie en ervaringen.

Frans werkt sinds 10 jaar één dag per week als vrijwilliger bij de houtwerkplaats van de Baanbreker. Hij verteld: ‘Toen ik hier begon was de houtwerkplaats nog op de 1e etage in de Harpstraat waar nu het keramiekatelier is. Rond mijn 57e raakte ik werkeloos en kon geen andere baan vinden. En na een half jaar ben ik bij de Baanbreker als vrijwilliger gestart. Ik vind het heel leuk, de samenwerking met de mensen, zingeving voor de cliënten. Het is leuk om dingen samen te maken en bedenken. Ik kan het anderen zeker aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen, thuiszitten is ook niks. Ik ben hier eigenlijk gewoon ingerold en heb een aantal maanden meegelopen Nu draai ik zelfstandig hier mijn dag en ben helemaal vertrouwd met de mensen. Het is leuk om te kunnen ondersteunen.’

Juul is eind 2019 gestart als vrijwilliger bij de Baanbreker. Op de donderdagmiddag bij de keramiekgroep en als invalkracht bij de cadeau winkel. Ík was op zoek naar een bezigheid voor mezelf waar ik zelf plezier in zou hebben’ verteld Juul. ‘De keramiekgroep is echt een cadeau. Ik kom hier met veel plezier en heb er veel voldoening van. Ik plan het rooster van mijn baan zo dat ik de donderdagmiddag vrij houd voor het vrijwilligerswerk omdat ik het zo leuk vind. Het is fijn om iets te geven aan de maatschappij zonder er iets voor terug te hoeven ontvangen. Ik ben er trots op samen met de deelnemers echt mooie dingen te maken van keramiek. En de contacten met de deelnemers zijn super leuk.’

Sinds 2 jaar werkt Fred 1,5 dag per week als vrijwilliger bij de Baanbreker. In de kringloopwinkel bij de kleding en bij de creatief groep op de woensdagmiddag. ‘Mijn beweegreden om vrijwilligerswerk te gaan doen is om bezig te zijn en een bijdrage te leveren aan de maatschappij’ verteld Fred. Ik vind de Baanbreker een hele leuke plek en doelgroep. Het is super leuk om te doen, bezig zijn met mensen, mensen blij te maken. Heel prettig en mooi om hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik zou het een ander ook aanraden, het is heel leuk. Toegevoegde waarde is dat ik mijzelf ook gewaardeerd voel en het is een mooie invulling voor de dag.