NIEUW: de schrijf workshops

Algemeen - Geplaatst op 10 augustus
Naar overzicht

Woensdag 4 oktober start een nieuw project in Enkhuizen voor mensen in herstel: de schrijf workshops.  Deze nieuwe workshops worden georganiseerd door de Hoofdzaak en de Baanbreker.

Herstel komt in vele vormen, dit kan vanuit een psychische kwetsbaarheid zijn of verslavingsproblemen. Wanneer je de regie over je eigen leven neemt, krijg je de kans om te groeien en jezelf weer te ontmoeten. De schrijfworkshops zijn een krachtig middel om te helen. Door laagjes in jezelf af te pellen en bij jezelf naar binnen te gaan. Om pijn te verwerken, te zien waar je kracht ligt, te verbinden met jezelf en in een veilige setting jezelf open te stellen. En in een herstelverhaal ligt de focus net even anders. Je kijkt niet alleen naar de ingewikkelde kant van een moeilijk periode, maar richt je juist ook op de moed en power die nodig was om daarvan te herstellen.”

Tijdens de schrijfworkshop werken we iedere keer met andere opdrachten. Deze zijn laagdrempelig en soms ook speels. Er zit altijd een opbouw in, we landen rustig in het moment en werken toe naar het thema van die week. Zo wordt je door eenvoudige schrijfoefeningen op weg geholpen.
In de bijeenkomsten werkt ieder aan zijn eigen verhaal. Je mag delen maar dit hoeft niet. Vaak is de eerste reactie van mensen ‘Ik kan niet schrijven’. Maar schrijfervaring of talent is absoluut niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen. We werken met een maximum aantal deelnemers van 10 en schrijven iedere 2 weken op donderdag.

In januari is er, een inmiddels, succesvolle schrijfgroep bij de Hoofdzaak in Hoorn gestart, welke wordt geleid door Helena. Vanwege het succes in Hoorn en om de bereikbaarheid voor mensen uit Enkhuizen en omstreken te vergroten, ontstond het idee om ook in regio Enkhuizen een schrijfgroep op te starten.
Huidige deelnemers vertellen dat ze zich veilig voelen om de verdieping in zichzelf op te zoeken. En dat ze door de opdrachten tot inzichten komen en op laagdrempelige wijze heling kunnen vinden op bepaalde vlakken. Dat schrijven helend kan werken is ook de ervaring van Helena zelf: “Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid weet ik dat het niet altijd makkelijk is om aansluiting te vinden wanneer je in herstel zit. Het is fijn als je mensen om je heen hebt die je begrijpen, mensen die aan een half woord genoeg hebben en je niet veroordelen. Mijn hoogste prioriteit is dan ook ruimte en veiligheid bieden zodat pijnlijke en mooie stukken in jezelf aangekeken mogen worden en je jezelf opnieuw kan ontdekken.”

Woensdag 4 oktober zullen we starten bij de Baanbreker op de Harpstraat in Enkhuizen. Iedere 2 weken gaan we hier van 13:30 tot 15:30 met elkaar schrijven.
Voor meer informatie of aanmelding kun je mailen naar Helena: h.herders@rcodehoofdzaak.org