Opening expositie over herinneringen

Concept Store - Geplaatst op 21 juni
Naar overzicht

Expositie: ‘Memories’ bij galerie Onopgemerkte Schatten

Van 20 juli t/m 20 oktober is de expositie ‘Memories’ te zien bij Onopgemerkte Schatten. Een tentoonstelling vol kunstwerken met als thema herinneringen. De gast exposanten zijn: Diana Westerkamp met keramiek, Studio Kunst & Beeld met fotografie, Papierenzaken met handgemaakte boeken & albums en Brecht Langhout met gemengde technieken op canvas. En natuurlijk bijzondere en prachtige kunstwerken van de kunstenaars uit ons eigen collectief. Het belooft een mooie tentoonstelling te worden!

De opening van de expositie vindt plaatst op zaterdag 20 juli om 14.00 uur. U bent van harte welkom om op de opening aanwezig te zijn!

Onopgemerkte Schatten is onderdeel van leerwerkbedrijf De Baanbreker. Kunstenaars met een kwetsbaarheid en/of handicap krijgen via Onopgemerkte Schatten een podium voor hun kunstwerken. De kunstenaars van de galerie die deze periode exposeren zijn: Barry Gol, Bernard van den Bos, Aveline Bosma, Karin den Ouden, Bart Berkhout, Anita Rollman, Julia Zagoel, Bert van Baar, Naomi Anchelon, Michelle Man, Trudy Quackernaat en Remco Sterk.

Onopgemerkte Schatten heeft een eigentijdse mix van (toegepaste) kunst met vintage meubels, houten gadgets, handgemaakte knuffels van De Juffies en kleurrijk keramiek. Alles handgemaakt binnen de projecten van de Baanbreker. Elke 3 maanden veranderen wij de complete inrichting van de winkel en is er weer een nieuwe expositie en thema. Kom dus regelmatig even kijken want Onopgemerkte Schatten blijft inspireren!

Studio Kunst & Beeld Studio Kunst & Beeld is een samenwerkingsverband tussen kunstenares Brecht Langhout en fotografe Karen Winnubst. Sinds 2013 werken zij samen aan verschillende fotoprojecten waarin ze fragmenten uit hun jeugd verbeelden. Beide zijn opgegroeid als buitenkinderen. Karen in Namibië en Brecht in Friesland. Ze delen de liefde voor de natuur. De thema’s die aan bod komen, zijn gebaseerd op hun kindertijd. Herinneringen uit deze tijd staan centraal; verbondenheid met elkaar en met de natuur. Soms lieflijk en warm, dan weer vol eenzaamheid of verstarring. In de beelden is het achterliggende thema het uitgangspunt, niet de letterlijke werkelijkheid. Herinneringen aan je kindertijd zijn vaak niet scherp en beeldfragmenten lopen door elkaar. Door de foto’s te combineren met schilderijen van Brecht en natuurbeelden van Karen geven we de beelden een extra dimensie waarmee ze het gevoel van vervlogen tijden versterken.

Papierenzaken Marieke van de Pol is handboekbindster die herinneringsboeken en –dozen maakt. Het vak van hand boekbinden leerde zij in Leiden na een opleiding Grafisch Vormgeven aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Deze combinatie van ontwerp en ambacht maakt dat haar werk beweegt tussen vakmanschap en esthetiek. Doelmatigheid staat voorop: haar boeken en dozen zijn in de eerste plaats gebruiksvoorwerpen. Door haar fascinatie voor verhalen en geschiedenis is het openbaren, bewaren en doorgeven van herinneringen een belangrijk thema: familieverhalen, geschiedenissen, belevenissen, vertellingen; de context die de levens van u, mij en onze dierbaren hebben bepaald. Hoe zag de straat er toen uit? Stond die boom er al? Waarom ging opa naar Noorwegen, en waarom nam hij zijn vrouw niet mee? Wie is die jonge dokter op de foto naast mijn oma? De globale verhalen kent iedereen in de familie, maar wat gebeurde er nou écht? Wanneer zal de geschiedenis niet meer worden doorgegeven? Bij wiens overlijden zal de wereld van ons verleden voor altijd onbereikbaar zijn? Welke privéherinneringen, soms lang verzwegen om allerlei redenen, verdienen het om tóch te worden verteld? Met haar boeken en dozen wil Marieke zich ontfermen over onze herinneringen. Marieke word geïnspireerd door tijdloze tradities zoals (Japans) borduurwerk, volkskunstpatronen en vroege fotografie. Bij het maken van haar werk kiest zij zo veel mogelijk voor duurzame en hergebruikte materialen, en gebruik ze verf- en reproductietechnieken op natuurlijke basis.

 

Diana Westerkamp Diana maakt keramische objecten met veelal huizen in allerlei soorten en maten of objecten en schalen waarin huizen zijn verwerkt. Daarbij combineert ze keramiek graag met een detail van hout of metaal. Diana houdt van strakke vormen met een soms speels accent. De huizen worden gemaakt van platen klei en afgewerkt met een engobe, glazuur of oxyde. Haar laatste werk is een serie boten waarop huizen zijn geplaatst. Het proces van bedenken, uitvoeren en afwerken van een object is voor haar altijd een uitdaging en geeft plezier. In sommige objecten kunnen de huizen gezien worden als metafoor maar meestal maakt ze de objecten zonder er een diepere betekenis aan te geven. Diana is lid van de Stichting Keramisten Noord Nederland.

Brecht Langhout Geboren en getogen in Friesland komen steeds de elementen aarde, water, lucht, wind en wolken voor in het werk van Brecht. De vormen die zij tegenkomt in de natuur zijn een voortdurende bron van verwondering en inspiratie. Brecht werkt graag met gemengde technieken zoals papier, zand, papier-maché, klei, houtskool en verf.  Met haar handen in de materie. Vanuit de beweging ontstaat de vorm. Van binnen naar buiten. Tijdens deze expositie ‘Memories’ zijn de “flexwerkjes” van Brecht te zien: kleine kunstwerkjes van 10×10 cm of 20×20 cm. Elk doekje is een herinnering op zich. Zo is er de serie ‘Beppe’, wat oma betekent in het Fries. En er is een serie ‘Jutter’, met gevonden schelpjes, verweerd hout en/of delen van vissen en vogels. Alles heeft al een leven achter zich. Ik neem u graag mee in mijn herinneringen en wens u een mooie reis terug in uw herinneringen, aldus Brecht Langhout.

Ook dit seizoen bij Onopgemerkte Schatten: mooie, betaalbare en eigentijdse sieraden van hedendaagse ontwerpsters zoals Iris Nijenhuis en Annelies Mulder. Wij verkopen ook fraaie etsen van Rob Thole, prachtige keramieken vogeltjes van Meen Bosker en bijzondere windgongen van Caroline Laurense.

Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur Onopgemerkte Schatten, Kunst en Kitsch Venedie 6 | 1601 HB Enkhuizen | 0228-324574 | www.onopgemerkteschatten.nl